company logo




01 лютого 2022, 17:36

Про звернення громадян до Верховної Ради України у січні - червні 2015 року

 

У січні – червні 2015 року до Верховної Ради України надійшло 51,4 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян, що на 13,4 тис. звернень більше, ніж за відповідний період минулого року. Аналіз статистичних даних свідчить, що збільшення загальної кількості звернень до парламенту відбулося за рахунок збільшення кількості письмових і усних надходжень до комітетів Верховної Ради України і Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації (+3,2 тис.), депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України (+3,1 тис.) та Відділу з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України (+6,6 тис.).

За перше півріччя 2015 року на адресу Верховної Ради України надійшло 5,2 тис. колективних звернень, які підписали 298,1 тис. осіб.

За звітний період парламентськими комітетами розглянуто майже 11 тис. звернень громадян, із них найбільше звернень розглянуто в Комітеті Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції – 3,0 тис.

Депутатськими фракціями (депутатськими групами) у Верховній Раді України опрацьовано 6,2 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян.

У січні – червні 2015 року до керівництва парламенту звернулися 743 особи, із них до Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. – 360 осіб.

Структурними підрозділами Апарату Верховної Ради України розглянуто 34,4 тис. звернень громадян, з яких 33,2 тис., або 96,5 відсотка від їх загальної кількості, опрацьовано у Відділі з питань звернень громадян.

Упродовж першого півріччя 2015 року на особистому прийомі у Верховній Раді України отримано 12,1 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян проти 7,3 тис. у січні – червні 2014 року. Із них комітетами Верховної Ради України опрацьовано 2,4 тис. (+772) звернень громадян, депутатськими фракціями (депутатськими групами) у Верховній Раді України – 1,2 тис. (+231), Відділом з питань звернень громадян – 8,4 тис. (+3,9 тис.).

Під час роботи другої сесії Верховної Ради України восьмого скликання працівниками Відділу з питань звернень громадян було організаційно забезпечено проведення 34 особистих прийомів громадян у приймальні Верховної Ради України головами, першими заступниками, заступниками голів комітетів та депутатських фракцій у Верховній Раді України, народними депутатами України. Усього на особистому прийомі побували 688 осіб, від яких отримано 757 звернень, у тому числі 710 письмових та 47 усних.

Впродовж звітного періоду працівниками Відділу з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України на особистому прийомі у приймальні Верховної Ради України було прийнято 3,4 тис. (+833) відвідувачів, від яких одержано 8,4 тис. (+3,9 тис.) звернень. Згідно з інформацією, наданою секретаріатами депутатських фракцій (депутатських груп) у Верховній Раді України, впродовж першого півріччя 2015 року до народних депутатів України восьмого скликання, їх помічників-консультантів у виборчих округах звернулися 260947 виборців, розглянуто 78259 письмових звернень, проведено 20516 особистих прийомів та 29056 зустрічей з виборцями.

Аналіз статистичних даних у розрізі регіонів свідчить про збільшення поштових надходжень із Миколаївської області (+7888 звернень), м. Києва (+4269), Харківської (+1213), Київської (+943), Полтавської (+567), Житомирської (+427), Одеської (+386), Вінницької (+332) Чернігівської (+296) та Дніпропетровської (+292) областей. Водночас значно зменшилася кількість звернень з регіонів, які опинилися в зоні проведення антитерористичної операції – Луганської (-2268) і Донецької (-685) областей, а також з Автономної Республіки Крим (-611) та м. Севастополя (-88). Дещо зменшилася кількість поштових надходжень із Закарпатської (-342), Тернопільської (-56) та Черкаської (-50) областей.

Серед авторів звернень, які зазначили своє соціальне становище, переважали заяви і скарги від пенсіонерів – 12,1 тис., осіб, які позбавлені волі чи воля яких обмежена – 1,6 тис., безробітних – 1,5 тис., підприємців – 1,2 тис., працівників бюджетної сфери – 812.

За перше півріччя 2015 року у зверненнях громадян до Верховної Ради України було порушено 52,3 тис. питань, із яких 17,6 тис. – питання забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян.

Питання щодо діяльності працівників органів прокуратури становлять більше 17 відсотків від загальної кількості питань на правоохоронну тематику, порушених у зверненнях громадян до Верховної Ради України, щодо неправомірних дій слідчих, органів дізнання, тяганини зі слідством – 14 відсотків, щодо судових рішень, вироків та фактів некоректної поведінки й порушення присяги окремими суддями – по 11 відсотків від загальної кількості питань на правоохоронну тематику.

За перше півріччя 2015 року у зверненнях до парламенту порушено майже 9,0 тис. питань аграрної політики і земельних відносин, тоді як за аналогічний період минулого року їх надійшло лише близько 1,0 тис. Таке збільшення відбулося завдяки зверненням власників земельних ділянок з Миколаївської та Кіровоградської областей, які просили Верховну Раду України сприяти відновленню їхнього права на користування земельними наділами.

За звітний період більше ніж утричі збільшилася кількість пропозицій, заяв і скарг громадян до Верховної Ради України з питань фінансової, податкової та митної політики – 6,5 тис. звернень, що викликано перш за все підтримкою громадянами законопроекту № 1558-1 від 23.12.2014 р. «Про реструктуризацію зобов’язань за кредитами в іноземній валюті», який передбачає конвертацію зобов’язань за кредитними договорами в іноземній валюті в національну валюту України. Також громадяни скаржилися на неповернення депозитів, невиконання умов кредитних договорів, застосування банками психологічного тиску до боржників з метою повернення коштів.

У пошті парламенту залишається значною кількість звернень з питань соціального захисту. За перше півріччя 2015 року у Верховній Раді України опрацьовано 4,3 тис. питань соціального спрямування. Кожне третє питання – це скарга на неналежний розмір пенсій, оподаткування розміру пенсій пільгових категорій громадян, а також наполягання на необхідності справедливого перерахунку пенсій, збереженні передбачених законом надбавок та доплат. Продовжують надходити звернення з проханням про надання матеріальної допомоги, передусім для лікування та задоволення першочергових життєвих потреб громадян.

Майже незмінною порівняно з минулим періодом залишилася кількість відгуків громадян про діяльність Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України (4,0 тис. (-332) питань). Близько 44 відсотків питань на дану тематику стосувалися діяльності Верховної Ради України як єдиного органу законодавчої влади в державі, на який громадяни покладали основний тягар відповідальності за стабілізацію ситуації в країні.

За звітний період у зверненнях громадян до Верховної Ради України значно зменшилася кількість питань праці і заробітної плати. Усього за перше півріччя 2015 року у листах дописувачів порушено 1,5 тис. питань такого змісту, що на 1,2 тис. менше, ніж за аналогічний період минулого року. Це відбулося завдяки зменшенню кількості пропозицій освітян щодо недопущення зниження трудових гарантій працівників освіти у зв’язку з можливим прийняттям проекту Закону України № 4648 від 07.04.2014 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень соціальної політики», які масово надходили до парламенту впродовж січня – червня 2014 року.

У січні – червні 2015 року у Верховній Раді України розглянуто майже 1,3 тис. (+82) питань комунального господарства, 23 відсотки з яких становлять питання щодо оплати за житлово-комунальні послуги, тарифи на газ, електроенергію, гаряче і холодне водопостачання. Більшість дописувачів, переважно соціально незахищених категорій, висловлюють бурхливу реакцію з приводу підвищення цін і тарифів у сфері житлово-комунальних послуг і наполягають на необхідності відкритості та публічності при їх формуванні.

Непоодинокими у пошті парламенту залишаються також звернення з питань освіти, наукової, науково-технічної, інноваційної діяльності та інтелектуальної власності – 1208; житлової політики – 1171; охорони здоров’я – 961; діяльності органів місцевого самоврядування – 682; обороноздатності, суверенітету, міждержавних і міжнаціональних відносин – 562; діяльності місцевих органів виконавчої влади – 464; економічної, цінової, інвестиційної, зовнішньоекономічної, регіональної політики та будівництва, підприємництва – 463 тощо.

 

Відділ з питань звернень громадян

Апарату Верховної Ради України

Додані матеріали