company logo




01 лютого 2022, 17:38

Про звернення громадян до Верховної Ради України у січні-вересні 2015 року


 

У січні – вересні 2015 року до Верховної Ради України надійшло 76,6 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян, що на 23,6 тис. звернень більше, ніж за відповідний період минулого року. Аналіз статистичних даних свідчить, що збільшення загальної кількості звернень до парламенту відбулося за рахунок збільшення кількості письмових і усних надходжень до депутатських фракцій (груп) у Верховній Раді України (+4,7 тис.), до комітетів Верховної Ради України і Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації (+3,5 тис.) та Відділу з питань звернень громадян Апарату Верховної Ради України (+14,6 тис.).

За девять місяців поточного року на адресу Верховної Ради України надійшло 9,3 тис. колективних листів, які підписали 359,4 тис. осіб.

За звітний період парламентськими комітетами опрацьовано 15,5 тис. звернень громадян. Найбільше звернень розглянуто в Комітеті Верховної Ради України з питань запобігання і протидії корупції – 4,2 тис. Депутатськими фракціями (групами) у Верховній Раді України опрацьовано 8,6 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян.

У січні – вересні 2015 року до керівництва парламенту звернулися 1,1 тис. осіб, з них до Голови Верховної Ради України Гройсмана В.Б. – 516 осіб.

Структурними підрозділами Апарату Верховної Ради України розглянуто 52,6 тис. звернень громадян.

Упродовж звітного періоду значно зросла порівняно з минулим роком кількість пропозицій, заяв і скарг громадян на особистому прийомі у Верховній Раді України (15,8 тис. у січні – вересні 2015 року проти 10 тис. у січні – вересні 2014 року). З них парламентськими комітетами прийнято 3,1 тис. (+715) звернень, депутатськими фракціями (групами) – 1,5 тис. (+281) звернень громадян.

Згідно з інформацією, наданою секретаріатами депутатських фракцій (груп) у Верховній Раді України, впродовж звітного періоду до народних депутатів України восьмого скликання, їх помічників-консультантів у виборчих округах звернулися 330493 виборці, розглянуто 104946 письмових звернень, проведено 29464 особисті прийоми та 40654 зустрічі з виборцями.

Аналіз статистичних даних у розрізі регіонів свідчить про збільшення поштових надходжень з Миколаївської області (+7798 звернень), м. Києва (+6408), Хмельницької (+2038), Київської (+1717), Дніпропетровської (+1620), Харківської (+1268) і Полтавської (+1232) областей. Водночас значно зменшилася кількість звернень з Луганської області (-1388), яка знаходиться в зоні проведення антитерористичної операції, а також з Автономної Республіки Крим (-631) та м. Севастополя (-98).

Серед авторів звернень, які зазначили своє соціальне становище, переважали заяви і скарги від пенсіонерів – 17,3 тис., підприємців – 2,5 тис., осіб, які позбавлені волі чи воля яких обмежена – 2,1 тис., безробітних – 1,8 тис., працівників бюджетної сфери – 1,1 тис., державних службовців тощо. Із загальної кількості громадян за захистом і допомогою до Верховної Ради України упродовж січня – вересня 2015 року звернулися майже 4 тис. інвалідів I-III груп, 1,5 тис. – інвалідів війни, 1,3 тис. – ветеранів праці, 789 – дітей війни.

За дев’ять місяців поточного року у зверненнях громадян до Верховної Ради України було порушено понад 78 тис. питань. З них 26,5 тис. – питання забезпечення дотримання законності та охорони правопорядку, реалізації прав і свобод громадян. Найпоширенішими з їх числа є скарги на дії працівників органів прокуратури 4,3 тис., неправомірні дії слідчих, органів дізнання, тяганину зі слідством – 3,7 тис., на дії працівників міліції – 3,4 тис., на судові рішення і вироки – 3,1 тис., дії окремих суддів – 2,6 тис.

За звітний період більше ніж втроє порівняно з січнем – вереснем 2014 року збільшилася кількість звернень громадян до Верховної Ради України з питань фінансової, податкової та митної політики. Усього їх порушено 10,3 тис. (+6,9 тис.). Більша половина з них (5,6 тис.) – пропозиції про зміни до законодавства у фінансовій, податковій та митній сферах.

Численні надходження скарг власників земельних ділянок щодо сприяння відновленню їхнього права на користування земельними наділами спричинили суттєве зростання звернень з питань аграрної політики і земельних відносин – 9,2 тис., що на 8,2 тис. питань більше, ніж за аналогічний період 2014 року.

За дев’ять місяців поточного року у Верховній Раді України опрацьовано 6,7 тис. (+1,3 тис.) звернень з питань соціального спрямування. Половину з них склали прохання про надання матеріальної допомоги на лікування, придбання медичних препаратів, ремонт житла, придбання предметів першої необхідності, оплату навчання дітей та пропозиції про зміни в соціальному законодавстві.

Упродовж звітного періоду до парламенту надійшло 5,7 тис. різноманітних за своїм змістом відгуків громадян про діяльність Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України, органів державної влади та події в країні.

Активне обговорення громадськістю питань, пов’язаних зі змінами до Конституції України та процесом децентралізації, зумовило значне збільшення кількості звернень з питань державного будівництва та адміністративно-територіального устрою (4,4 тис., що на 3,5 тис. питань більше, ніж за аналогічний період у 2014 році).

За дев’ять місяців 2015 року до Верховної Ради України надійшло 1,7 тис. пропозицій, заяв і скарг громадян з питань комунального господарства, 1,6 тис. – з питань освіти, наукової, науково-технічної, інноваційної діяльності, інтелектуальної власності, 1,5 тис. – з питань житлової політики, 1,4 тис. – з питань охорони здоров’я, 1,1 тис. – з питань діяльності місцевих органів виконавчої влади тощо.

 

Відділ з питань звернень громадян
Апарату Верховної Ради України

 

Додані матеріали